Leregården sælger økologisk vin og producerer økologiske fødevarer
Er man til den klassiske Gigondas vin, hører dette domaine til blandt top 3 producenterne. I de senere år synes ejeren, Jean-Baptiste Meunier imidlertid til stadighed at løbe med al opmærksomheden, når der deles hæder ud for årets bedste vine fra Gigondas. Men beskedenhed gør, at Jean-Baptiste Meunier fortsat insisterer på ”kun” at være blandt de bedste 3! Vingården har tilhørt Meunier-familien i generationer, og vingården var da også i 1946 en af de første, der tappede vin i eget navn – langt de fleste sendte vinene til kooperativet. Vingården er på godt 10 ha, hvor 7 bruges til Grenache og 3 til Syrah, Mourvèdre og Cinsault. Markerne er naturligvis en del af forklaringen på de store vine fra domainet, men lige så vigtigt er i Jean-Baptiste Meuniers rastløse forsøg på konstant at udvikle både druerne i marker, høsttidspunktet og ikke mindst arbejdet i kældrene.
Naturligvis er alt dette en fornøjelse, når vi sammen producerer vores unikke "Cuvée Philip", men også når vi med fornøjelse sælger hans øvrige vine: F.eks. "Tradition" 2016 med 93 Points hos Parker - "Ventabren" 2016 med 95 Points hos Parker og 98 Points hos Decanter. Desuden af frankrigs vigtiste avis, Le Monde valgt som bedste repræsentant for Gigondasvine.
Domaine Galévan -
Et Chateauneuf du Pape hus i 9 generationer
Domaine Galevan ligger i Provence i det sydlige Rhône og dækker 60 hektar. Hele vingården drives som Økologisk Landbrug. Vinstokkene er spredt over appellationerne Châteauneuf du Pape, Côtes du Rhône Village, Côtes du Rhône og Vin de Pays. Alle de store Rhone-druesorter er repræsenteret: Grenache, Mourvèdre, Syrah, Cinsault og Carignan for de røde, Clairette, Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne og Bourboulenc for de hvide. Gennemsnitsalderen for vinstokkene er 65 år, og der produceres små mængder druer af meget høj kvalitet.
Domainet er en gammel vingård, der begyndte sin produktion tilbage i 1836. I 1995 kom 9. generation til, da Coralie Goumarre som den første kvinde overtog familiens ejendom. I respekt for sine forfædre har hun fastholdt en række dyder, men har på mange andre måder fundamentalt ændret måden at være vinproducent på.
Under hendes ledelse er udviklet et exceptionelt terroir, så det moderne Galévan har fundet balance mellem knowhow og skabelsesfrihed. Som den stærke kvinde hun er, har domainet fundet en plads mellem tradition og modernitet. Mellem konstans og udfordring. Hendes kontrafej på alle husets vine siger det hele.
En af de klassiske dyder på den store gård har gennem generationer været det tætte samspil med naturen, hvor f.eks. ukrudtsbekæmpelsen foregår med får, der hele vinteren afgræsser mellem vinstokkene. Det arbejde er nu intensiveret med øget fokus på biodiversitet. Gården har i realiteten altid været drevet økologisk, men i 2008 fik Galevan sin officielle økologiske status.
Sophie og Eric Ughetto i kælderen
Ejerne af dette domaine er Sophie og Eric Ughetto fra Gigondas, en af Rhônes absolut bedste vinbyer. Her er han både borgmester og dygtig vinbonde. Filosofien omkring vinproduktionen er, at den gode vin kun kan skabes af en sund og naturlig jord. Herefter foregår alt markarbejde med dyb respekt for naturen – og ikke mindst med en erkendelse af, at naturen i balancen løser mange problemer. Når druerne skal i hus starter en sirlighed uden lige. Håndplukningen følges op af en grundig sortering af druerne – ikke en – men to gange. Produktionen er ellers ret klassisk med fadlagring. Vinene er ufiltrerede.
Montirius’ biodynamiske vine kan i dag købes over det meste af verden. De dejlige vine fra områderne Gigondas, Vacqueyras og Sarrians i det sydlige Rhône er produceret yderst minimalistisk, og er blandt de absolut reneste vine, der kan købes. Her tilsættes intet andet end den afstilkede og rensede vindrue – uden at vinene af den grund er blevet til viltre naturvine! Gæren er altid naturgær. Vinene tilsættes end ikke svovl, når de hældes på flaske. Gennem en målrettet og særdeles sirlig måde at producere vine på i de næsten laboratorieagtige kældre, er det lykkedes at undgå denne proces. Vinene er nemlig i fuld balance, når de hældes på flaske. Og her udvikles de som store vine gør: De bliver bedre med alderen – og de tåler at blive gemt i mange år.
Stort gammelt familieslot med hele 230 Ha., hvor det meste dog er vild og utilgængelig natur. 50 Ha bruges til vindyrkning. Dels på den flade top, hvor domainets legendariske Viognier druer gror – og dels på de flade arealer omkring gården, hvor de røde druer gror. Samme ejerfamilie siden 1809. Vi har ikke mindst valgt dette slot for deres store flotte hvidvine og rosé ’er, men også for deres røde vine, som til stadighed høster medaljer.
Familien Lipp startede med vinproduktion i begyndelsen af 1800-tallet i Husseren les Chateaux i Alsace. Byen – og dermed Lipp familien har kunnet profitere af at have de højest beliggende marker i Alsace. Her brændes morgenduggen hurtigt bort, og det giver sunde druer, der er skånet for angreb af råd.
Chateau la Grave Figeac ligger som i et smørhul mellem Chateau Cheval Blanc og Chateau Figeac, og på den modsatte side af landvejen Chateau la Conseillante (Pomerol). Det bliver ikke meget bedre i Bordeaux. Også her en familiegård, hvor de små 7 hektar er udnyttet til bristepunktet. De giver ca. 35.000 flasker vin årligt. Vinen ligger på fad i op til 15 måneder.
Caroline og Laurent Clauzel arbejder intenst med økologi for at sikre deres vinstokke den bedste pleje med den største respekt naturen. Der arbejdes også til stadighed med at minimere brugen af svovl, og domainet er begyndt at producere vine helt uden tilsætning af svovl.
Mellem Carpentras og Mazan, vendt mod Mont Ventoux, kultiverer Patricia og Jöel Jacquet med tålmodighed og respekt 15 hektar vinstokke midt i den vilde flora, trøffel egetræer, oliventræer og gourmet vilde orner. Deres vin udtrykker stærkt denne harmoni mellem vin, natur og menneske, og det kan smages. Ikke underligt at ”Le Monde”s vinpanel på en grundig gennemgang af vinene fra Rhône valgte netop ”Le Grand Jacquet” som repræsentant for den høje og unikke kvalitet, som de bedste vine fra ”Ventoux” i dag har opnået.
Patricia og Jöel Jacquets marker er ikke som de fleste. I stedet for store samlede marker ligger deres 15 ha vinmarker i små dale og mindre parceller midt i vild natur med blomster, aromatiske planter, fyrretræer og trøffeleg. Vindyrkning i smuk harmoni med naturen. Det skaber samtidig en unik mulighed for at lave vine med stor personlighed. De forskellige druetyper modnes jo forskelligt, men her har de mange enkeltområder også betydning for modningen, hvorfor det er noget af en kunst at vælge præcis det rette tidspunkt for plukning og presning af druerne. Men den kunst mestrer Jöel Jacquet til perfektion. Druerne gennemgår efter plukningen desuden en sirlig og individuel sortering, inden de presses. Denne omhu og sirlighed er forklaringen på, hvorfor vine fra dette domaine placerer sig helt i toppen af vinene fra appellationen ”Ventoux”