producenter

Moulin de La Gardette

JB tester.png

Jean-Baptiste Munier 

Jean-Baptiste Meunier er vores nabo og gode ven. Det var hos ham, vi i første omgang begyndte at drøfte muligheden for at importere økologisk vin fra det sydlige Rhône. 

Men han er også selv en del af hjertet i Gigondas. Hans familie har lavet vine i de sidste 5 generationer – og før det blev der dyrket vin på familiens jorde. Der er optegnelser om den gode vin helt tilbage i 1670. Og Jean-Baptiste er begunstiget af noget af den bedste Gigondas jord. Dette – kombineret med en forbløffende evne til altid at producere store rødvine, gør ham til en af byens absolut bedste vinproducenter. Hans vine får altid topkarakterer hos de største vinskribenter – og f.eks. Parker lander aldrig på mindre end 90 points for hans vine. Selv har vi i vores kældre i Gigondas flasker fra 2000 og frem – og de bliver bare bedre og bedre. Moulin de la Gardettes vine er kendte for deres utrolige holdbarhed. Drik dem nu – eller vent alle de år, du tør! (Og her tænker jeg ikke på vinenes holdbarhed!)

Navnet Moulin de la Gardette har været domainets navn siden 1958. Der var det Jean-Baptistes forældre Geneviéve og Laurent Meunier, der producerede vinene.  I 1964 kom Jean-Baptiste til, og hans skæbne var naturligvis beseglet straks fra fødslen. Han var med i markederne og i kældrene fra han var ganske ung, og blev uddannet i ”oenology”, inden han tog til Nappa Valley, hvor han i flere år arbejdede i ”Diamond Creek Vinyards”. I 1990 kom han hjem og overtog forretningen. I 2003 byggede han nye kældre, og i 2009 omlagde han driften til økologi. Domainet omfatter 9ha – alle i Gigondas.

Rygraden i produktionen er ”Gigondas cuvee Tradition”, som er en fantastisk dejlig vin. Vi fik i 2014 lov at købe hele restpartiet af den ekstremt flotte årgang 2010, som bare ligger og bliver bedre og bedre. Og vi fik samtidig lov at købe noget af hans ”Petite Gardette”, som for første gang blev solgt andre steder end i hans vinbutik på torvet i Gigondas. Vi fik nu for få flasker hjem, for den fik hurtigt en stor fanskare. Vi sikrede os et endnu større parti i 2015 - men igen blev den ret hurtigt udsolgt. Vi har den atter på hylderne. 

 

Domaine la Roubine

Eric Ughetto blev uddannet indenfor ”oenology og viticulture” – men startede sin karriere som brandmand i Paris. I 1990 vendte han hjem til sin fødeby og overtog driften af familiens vinmarker i Gigondas. I 1999 blev han gift med Sophie og sammen har de siden drevet 'La Roubine'. De deles om arbejdet i vinmarkerne – mens Eric er kældermester og Sophie tager sig af salg og management. Deres lille vinudslag i Gigondas ligger i vores gade, Rue Reverand Pere Signoret, mens deres ”kældre” (en nybygget vinhal) – er placeret lige bag borgmesterkontoret. Og det er jo meget praktisk, når Eric nu også er borgmester i Gigondas. Det bliver man kun, når man kan lave god vin!

Det gør Eric og Sophie. Filosofien er, at den gode vin kun kan skabes af en sund og naturlig jord. Herefter foregår alt markarbejde med dyb respekt for naturen – og ikke mindst med en erkendelse af, at naturen i balancen løser mange problemer. Når druerne skal i hus starter en sirlighed uden lige. Håndplukningen følges op af en grundig sortering af druerne – ikke en – men to gange. Der bruges betontanke og lagring i fade. For Vacqueyras- og Gigondas vinene tager processen 2 år.

Markerne er placeret i og omkring Gigondas, syd for Rhône-dalen, ved foden af "Dentelles de Montmirail". Der hører små 16 ha til domainet 5 ha til Gigondas, Sablet og Vacqueyras – og en lille ha til Seguret. 

Omlægningen til økologi startede i 2010, og er fuldt gennemført med årgangen 2013.

Domainet har startet en mindre produktion af hvide vine, som er fortryllende. Der laves kun 1000 flasker om året. I 2015 blev der tillige lavet rosé – også i samme kvantitet. Som de gode bysbørn vi er, sikrede vi os 120 flasker af begge de to vine.

 

Domaine Montirius

Lone og Christine Saurel i samtale.png Lone og Christine Saurel drøfter næste transport til Danmark i det meget tidlige forår

Vores fantastiske biodynamiske producent, der laver store og enestående vine ganske minimalistisk. Christine og Eric Saurel tilsætter ikke gær - ikke svovl, og vinene lagres aldrig på træ. Pumpning og filtrering er på et absolut minimum. Som de selv siger - "vores vine laves i marken". En og anden kunne forledes til at tro, at vi her har med utæmmelige og uforudsigelige naturvine at gøre. Men de dybt professionelle producenter arbejder med en omhu og sirlighed, som få. Og vinkældrene er laboratorieagtigt rene - så produkterne er på den måde i kontrol. 

Og når Montirius familien nu gør sig al den ulejlighed, har man valgt at certificere vinen: "Biodyvin", "Ecocert", "Vegan", og "Glutenfree". Blot for at understrege, at alle vine fra Montorius er den reneste vare, der kan opdrives. Vinen er skabt af - og alene af - vindruer. 

Vi elsker at gå på jagt i de smukke lagerrum og har fundet masser af perler, hvor vi har købt restpartier op. Og her taler vi om store vine på en halv snes år eller mere. Flere er ikke på hjemmesiden, så hvis interessen er til den slags vine, må I kontakte os via mail/telefon.

Montirius er en ganske stor ejendom på ikke mindre end 61 ha. 16 i Gigondas, 32.5 i Vacqueyras, 4.5 ha med Côtes de Rhône og 9 med "Vin de Pays".

Montirius er Saurel familiens ejendom gennem 5 generationer. Og 6. generation er på vej. Således er Justine nu en del af den daglige ledelse. Hendes navn indgår sammen med de to søskende Manon og Marius i domainets navn. ManONjusTInemaRIUS.

Christine og Eric Saurel er begge vinuddannede og arbejdede med Eric's far Max fra 1986. Fra 1999 blev domaniet certificeret som biodynamisk - og er dermed den ældste biodynamiske vingård i området.

 

 

.............og flere historier er på vej