Domaine la Roubine Gigondas Rhône

Ejerne af dette domaine er Sophie og Eric Ughetto fra Gigondas, en af Rhônes absolut bedste vinbyer. Her er han både borgmester og dygtig vinbonde. Filosofien omkring vinproduktionen er, at den gode vin kun kan skabes af en sund og naturlig jord. Herefter foregår alt markarbejde med dyb respekt for naturen – og ikke mindst med en erkendelse af, at naturen i balancen løser mange problemer. Når druerne skal i hus starter en sirlighed uden lige. Håndplukningen følges op af en grundig sortering af druerne – ikke en – men to gange. Produktionen er ellers ret klassisk med fadlagring. Vinene er ufiltrerede.

Montirius (Biodynamik) Rhône

Montirius’ biodynamiske vine kan i dag købes over det meste af verden. De dejlige vine fra områderne Gigondas, Vacqueyras og Sarrians i det sydlige Rhône er produceret yderst minimalistisk, og er blandt de absolut reneste vine, der kan købes. Her tilsættes intet andet end den afstilkede og rensede vindrue – uden at vinene af den grund er blevet til viltre naturvine! Gæren er altid naturgær. Vinene tilsættes end ikke svovl, når de hældes på flaske. Gennem en målrettet og særdeles sirlig måde at producere vine på i de næsten laboratorieagtige kældre, er det lykkedes at undgå denne proces. Vinene er nemlig i fuld balance, når de hældes på flaske. Og her udvikles de som store vine gør: De bliver bedre med alderen – og de tåler at blive gemt i mange år.

Chateau Saint Esteve d’Uchaux Rhône

Stort gammelt familieslot med hele 230 Ha., hvor det meste dog er vild og utilgængelig natur. 50 Ha bruges til vindyrkning. Dels på den flade top, hvor domainets legendariske Viognier druer gror – og dels på de flade arealer omkring gården, hvor de røde druer gror. Samme ejerfamilie siden 1809. Vi har ikke mindst valgt dette slot for deres store flotte hvidvine og rosé ’er, men også deres røde vine høaster til stadighed madaljer.

Francois Lipp et Fils Alsace

Familien Lipp startede med vinproduktion i begyndelsen af 1800-tallet i Husseren les Chateaux i Alsace. Byen – og dermed Lipp familien har kunnet profitere af at have de højest beliggende marker i Alsace. Her brændes morgenduggen hurtigt bort, og det giver sunde druer, der er skånet for angreb af råd.

Château La Grave Figeac Saint Emilion Bordeaux

Chateau la Grave Figeac ligger som i et smørhul mellem Chateau Cheval Blanc og Chateau Figeac, og på den modsatte side af landvejen Chateau la Conseillante (Pomerol). Det bliver ikke meget bedre i Bordeaux. Også her en familiegård, hvor de små 7 hektar er udnyttet til bristepunktet. De giver ca. 35.000 flasker vin årligt. Vinen ligger på fad i op til 15 måneder.

Fontavin Chateauneuf du Pape

Ejeren af Fontavin, Hélène Chouvet ejer 45 hektarer med nogle af de bedste vinmarker i hele 8 kommuner i Rhône, bl.a. i Vacqueyras, Gigondas, Beaumes de Venise og Châteauneuf du Pape. Vingården er et næsten rent kvindeanliggende med Hélène i marken og Agathe som kældermester. Her bruges kun naturgær, svovl bruges minimalt og tilsætningsstoffer er bandlyste.

Domaine Le Grand Jacquet Ventoux

Mellem Carpentras og Mazan, vendt mod Mont Ventoux, kultiverer Patricia og Jöel Jacquet med tålmodighed og respekt 15 hektar vinstokke midt i den vilde flora, trøffel egetræer, oliventræer og gourmet vilde orner. Deres vin udtrykker stærkt denne harmoni mellem vin, natur og menneske, og det kan smages. Ikke underligt at ”Le Monde”s vinpanel på en grundig gennemgang af vinene fra Rhône valgte netop ”Le Grand Jacquet” som repræsentant for den høje og unikke kvalitet, som de bedste vine fra ”Ventoux” i dag har opnået.

Patricia og Jöel Jacquets marker er ikke som de fleste. I stedet for store samlede marker ligger deres 15 ha vinmarker i små dale og mindre parceller midt i vild natur med blomster, aromatiske planter, fyrretræer og trøffeleg. Vindyrkning i smuk harmoni med naturen. Det skaber samtidig en unik mulighed for at lave vine med stor personlighed. De forskellige druetyper modnes  jo forskelligt, men her har de mange enkeltområder også betydning for modningen, hvorfor det er noget af en kunst at vælge præcis det rette tidspunkt for plukning og presning af druerne. Men den kunst mestrer Jöel Jacquet til perfektion.  Druerne gennemgår efter plukningen desuden en sirlig og individuel sortering, inden de presses. Denne omhu og sirlighed er forklaringen på, hvorfor vine fra dette domaine placerer sig helt i toppen af vinene fra appellationen ”Ventoux”

Christophe Lefevre

Se under "Champagne"